Novosti i obavijesti

Održana radionica o suvremenom pristupu u ranoj intervenciji i o tražilici raniKLIK za studente ERF-a

October 26, 2018

U petak 26.10.2018. na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu u Zagrebu održane su radionice za studente specijalističkog studija rane intervencije u djetinjstvu: radionica o tražilici raniKLIK i radionica o suvremenom pristupu u ranoj intervenciji u djetinjstvu.

Radionica o tražilici

Društvena potreba koju je definirala Hrvatska udruga za ranu intervenciju u djetinjstvu (HURID) je nepostojanje sveobuhvatne baze podataka o pružateljima usluga za djecu rane dobi s teškoćama u razvoju i razvojnim rizicima kako bi roditelji lakše pronalazili informacije o uslugama, a stručnjaci se mogli povezati.
Istraživanjem sustava podrške u Gradu Zagrebu i Brodsko-posavskoj županiji, u sklopu projekta DOBRO, pridonijet će se rješavanju opisanog problema.

Istraživanje sustava podrške provode studenti kroz projekte društveno korisnog učenja te je za njih održana radionica o načinu unosa podataka i funkcionalnostima tražilice raniKLIK kako bi se pripremili za provedbu projekata.

Radionica o suvremenom pristupu u ranoj intervenciji u djetinjstvu

Danas se naglo razvijaju različita visokotehnološka rješenja koja djeci s komunikacijskim teškoćama omogućuju višu razinu komunikacijske kompetencije. Visokotehnološka rješenja se odnose na različite prijenosne uređaje kao što su tableti i specijalizirani uređaji koji se mogu upravljati pogledom ili laganim dodirom. Kako bi studenti imali uvid u najnovija komunikacijska rješenja, demonstrirana im je uporaba moderne tehnologije u svrhe poticanja ranog razvoja.

Radionicu su vodile Marina Šimanović, prof. psih., izvršna direktorica HURID-a i Klara Popčević, prof. logoped, predstavnica partnera na projektu Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta.
Marina Šimanović predstavila je karakteristike sustava rane intervencije u djetinjstvu u Hrvatskoj u nastajanju dok je Klara Popčević demonstrirala uređaje za potpomognutu komunikaciju.

Zahvaljujemo studenticama na sudjelovanju na radionici!